Türkiye’de sağlık sisteminde malpraktis davaları üzerine yaşanan önemli sorunlar, son mahkeme kararlarıyla tekrar gündeme gelmiştir. Prenatal tarama testlerini reddeden hastanın kayıtlara geçmiş olmasına ve bilirkişi raporunda hekimin kusuru olmadığına rağmen, hekimin tazminata mahkûm edilmesi sağlık camiasında endişe yaratmıştır. Bu tür durumların münferit değil, mevzuat eksikliğinden kaynaklandığı vurgulanmaktadır.
Malpraktis tazminatlarında talep edilen yüksek miktarlar ve buna bağlı vergi yükü, hem kamu maliyesi hem de sağlık çalışanları için ciddi riskler oluşturmaktadır. Mevcut sistemde tazminatların başlangıçta hazine tarafından karşılanması, ardından rücu edilmesi yapısal sorunlara yol açmaktadır.
Örnek dava dosyasında, hasta tarama testlerini ısrarla reddetmiş ve bu reddi hekim tarafından belgelenmiştir. Ancak mahkeme, bilirkişi raporuna rağmen hekimi sorumlu tutmuştur. Bu durum, hekimlerin korunması gerektiğini net biçimde göstermektedir.
AL-KON Konfederasyonu ve Hekimsen Genel Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, kalıcı çözümün hekimlik mesleğini ve hasta güvenliğini birlikte ele alan kapsamlı bir Hekimlik Kanunu olduğunu belirtmiştir. Taslak yasa, cezalandırıcı değil, eğitim ve denetim odaklı bir sistem öngörmekte, hastalar ve sağlık çalışanları için koruma sağlamaktadır.
Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapılarak hazırlanacak bu Kanun taslağının TBMM’de gündeme getirilmesi planlanmaktadır. Konu, sadece hekimlerin değil tüm toplumun sorunu olarak görülmekte ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için hukuki garanti talepleri vurgulanmaktadır.
Sonuç olarak; mahkeme kararlarının neden olduğu krizlerin önüne geçmek ve sağlık sisteminin dengesi için Hekimlik Meslek Yasası’nın hızla çıkarılması gerekmektedir.
İSKİLİP
02 Şubat 2026GÜNDEM
02 Şubat 2026EKONOMİ
02 Şubat 2026BİLGİ
02 Şubat 2026EĞİTİM
02 Şubat 2026İSKİLİP
02 Şubat 2026GÜNDEM
02 Şubat 2026İSKİLİP
02 Şubat 2026İSKİLİP
02 Şubat 2026İSKİLİP
02 Şubat 2026
1
İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesine psikiyatri uzmanı atandı
1688 kez okundu
2
Bu maddeler kilo vermeyi engelliyor
134 kez okundu
3
Vejetaryen beslenmek hastalık riskini azaltıyor
127 kez okundu
4
Uyku apnesine düşük maliyetli çözüm: Atakları azaltıyor
103 kez okundu
5
Demans riskini azaltmanın reçetesi belli oldu
102 kez okundu
6
Sıcak havalarda kalp krizi ve panik atak belirtileri karıştırılabiliyor
97 kez okundu
7
Alzheimer tedavisinde lityum umudu
95 kez okundu